TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8

TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books

Please find the below questions and answers with solutions. You will get all the Class 11 Chapter 8 accounts solutions from this post.

Question 1.
Record the following transactions in the Purchases Book of Subhash General Stores, Delhi:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q1
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q1.1

Question 2.
Verma Bros. Kolkata carry on business as wholesale cloth dealer. From the following, write up their Purchases Book for January, 2018:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q2
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q2
Note:
a. Cash purchases made on 8th Jan will be recorded in cash book as it is cash transaction and not credit.
b. Purchase of Typewriters on 20th Jan is not recorded in Purchase book as it is not goods that the firm trade in. It is an asset for the firm and not goods (i.e., stock)

Question 3.
From the following information of Kamal, Guwahati, prepare a Purchases Book and post them into Ledger:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q3
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q3
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q3.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q3.2

Question 4.
The following purchases were made by M/s. B.K Gupta, Kolkata, during the month of April, 2018. Prepare Purchases Book and post them in the Ledger Accounts:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q4
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q4
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q4.1
Note:
a. Cash purchases made on 12th April will be recorded in cash book as it is cash transaction and not credit.
b. Purchase of show cases on 18th April is not recorded in Purchase book as it is not goods that the firm trade in. It is an asset for the firm and not goods (i.e., stock)
c. Purchases made on 25th April will not be recorded in purchases book as it is purchased for household consumption for the proprietor and not for the trading purpose of the firm.

Question 5.
Prepare a Sales Book from the following transactions of Hema Traders, Kolkata dealing in furniture. Open a Ledger Account also:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q5
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q5
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q5.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q5.2

Question 6.
From the following particulars, prepare a Sales Book of M/s. Gyan Prasad & Bros., Delhi, dealers of stationery and post into Ledger Accounts:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q6
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q6
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q6.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q6.2

Question 7.
From the following particulars, prepare Sales Book of Gupta & Co., Kolkata who deals in furniture :
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q7
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q7
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q7.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q7.2
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q7.3

Question 8.
Prepare the Purchase Book and Sales Book from the following transactions:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q8
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q8.1
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q8
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q8.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q8.2

Question 9.
Prepare Purchases Return Book of Aruna Stores, Kolkata from the following transactions and post them into Ledger:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q9
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q9
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q9.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q9.2

Question 10.
Record following transactions in the Purchases Return Book of Kamla Stores for June 2017:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q10
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q10

Question 11.
Prepare Sales Return Book of Shiv Shankar, Delhi from the following transactions and post them into Ledger:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q11
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q11

Question 12.
Enter following transactions in the Sales Return Books of Raj Computers, Delhi:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q12
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q12
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q12.1

Question 13.
Prepare Returns Inward and Return Outward Books of Manoj, Mumbai from the following transactions:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q13
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q13
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q13.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q13.2
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q13.3

Question 14.
(Closing Entries). Give the necessary entries in the Journal Proper of Ram on 31st March, 2018 to close their books:
Freehold Premises ₹ 30,000; Plant and Machinery ₹ 20,000; Sundry Debtors ₹ 25,000; Purchases ₹ 37,500; Sales ₹ 95,000; Discount (Dr.) ₹ 150; Discount (Cr.) ₹ 175; Sundry Creditors ₹ 12,500; Carriage Inwards ₹ 375; Carriage Outwards ₹600; Furniture and Fixtures ₹ 2,500; Wages ₹ 5,000; Bad debts ₹ 750; Salaries ₹ 3,600; Commission (Cr.) ₹ 2,125; Capital Account ​₹ 25,000; Bills Payable ₹ 7,500; Bills Receivable ₹ 9,000; Trade Expenses ₹ 2,550; Ram’s Loan Account ₹ 20,000; Cash in Hand ₹ 75; Cash at Bank ₹ 3,125.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q14

Question 15.
(Transfer Entries). Give the Journal entries for the following:
(i) Gross Profit of ₹ 32,000 from Trading Account to Profit and Loss Account.
(ii) Net Profit of ₹ 14,500 to Capital Account of Sri Sankar Saha.
(iii) Sri Sankar Saha draws ₹ 10,000 from his Capital Account.
(iv) Purchases Return of ₹ 7,000 plus IGST @ 12%.
(v) Sales Return of ​₹ 6,000 plus CGST and SGST @ 6% each.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q15

Question 16.
(Adjustment Entries) From the following information available on 31st March, 2018, pass the necessary Adjustment Entries in the Journal for the year ending on that date:
(i) Interest accrued ₹ 2,500.
(ii) Wages for March, 2018 outstanding ₹ 10,000.
(iii) Insurance prepaid ₹ 1,500.
(iv) Commission due to Manager 6% on net profit after charging such commission. The profit before charging such commission was ₹ 1,06,000.
(v) Interest due on loan but not paid. Loan of ₹ 1,50,000 was taken at 9% p.a. 9 months before end of the year.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q16

Question 17.
Enter the following transactions in Proper Subsidiary Books of Ram, Lucknow (UP) for the month of January 2018:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q17
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q17
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q17.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q17.2

Question 18.
Write up Purchases and Sales Books from the following transactions of Kalyan Silks, Kochi, Kerala given for April, 2018 and post the totals in the Ledger.
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q18
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q18
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q18.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q18.2
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q18.3
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q18.4
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q18.5

Question 19.
Record the following transactions of Prabhat Electric Co., Delhi in the proper subsidiary books:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q19
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q19
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q19.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q19.2

Question 20.
R. Chetan has the following balances in his books on 1st March, 2018:
Cash ₹ 15,400; Cash at Bank ₹ 82,500; Stock ₹ 1,92,500; Plant and Machinery ₹ 4,40,000.
Sundry Debtors: Rajesh ₹ 27,500; James ₹ 13,750.
Sundry Creditors: Rao ₹ 19,250; Samanta ₹ 35,750; Capital ₹ 7,16,650.
The following are the transactions for the month of March 2018:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20
Transactions marked * are intra-state transactions subject to CGST and SGST @ 6% each. Transactions marked ** are inter-state transactions subject to IGST @ 12%.
Record these transactions in his subsidiary books, post to the Ledger and prepare a Trail Balance as on 31st March, 2018.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20.2
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20.3
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20.4
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20.5
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20.6
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20.7
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20.8
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q20.9
Calculation of Total Sales
Total Sales = Sales – Sales Return = 16,000 – 2,000 = 14,000

Question 21.
On 1st March, 2018, Shri Kailash Chand, Lucknow commenced business with cash ₹ 50,000. The following are his transactions for the month of March, 2018. Record them in proper books, post them to the Ledger and take out a Trial Balance:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21
Transactions marked * are intra-state transactions subject to CGST and SGST @ 6% each.
Transactions marked ** are inter-state transactions subject to IGST @ 12%.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21.2
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21.3
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21.4
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21.5
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21.6
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21.7
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21.8
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21.9
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q21.10

Question 22.
On 1st January, 2018, Ram of Kolkata commenced business with a capital of ₹ 50,000 and entered into following transactions:
Pass the following transactions through proper books to the Ledger. Take out a Trial Balance as on 31st January, 2018. The Cash Book must be balanced.
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22
Transactions marked * are intra-state transactions subject to CGST and SGST @ 6% each.
Transactions marked ** are inter-state transactions subject to IGST @ 12%.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22.2
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22.3
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22.4
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22.5
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22.6
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22.7
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22.8
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q22.9

Question 23.
The following are the transactions of Kamal, Delhi for the month of July, 2017:
(All cheques are paid into the Bank on the day received.)
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q23
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q23.1
Transaction marked * are intra-state transactions subject to CGST and SGST @ 6% each.
Transactions marked ** are inter-state transactions subject to IGST @ 12%.
Pass above transactions through suitable books of original entry. Post them to Ledger accounts and draw up a Trial Balance.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q23
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q23.1
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q23.2
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q23.3
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books Q23.4

TS Grewal Solutions Class 11 Accountancy Chapter 8 Special Purpose Books II Other Books

Class 11, Accountancy Chapter 8, Special Purpose Books II Other Books solutions are given below in PDF format. You can view them online or download PDF file for future use.

 

Updated: November 3, 2019 — 12:43 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *