TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7

TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book

Please find the below questions and answers with solutions. You will get all the Class 11 Chapter 7 accounts solutions from this post.

Question 1.
Without Goods and Services Tax (GST)
Enter the following transactions of Mr. Ripinder, Delhi in a Single Column Cash Book and balance it:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q1
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q1

Question 2.
Prepare Simple Cash Book from the following transactions of Mr. Suresh, Delhi:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q2
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q2

Question 3.
With Goods and Services Tax (GST)
Prepare Simple Cash book of Sri Gopal of Amritsar from the following transactions:​
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q3
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q3

Question 4.
Prepare Simple Cash Book from the following transactions of Simran, Delhi:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q4
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q4
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q4.1

Question 5.
From the following prepare Single Column Cash Book of Suresh, Chennai and post them into ledger accounts:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q5
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q5

Question 6.
Without Goods and Services Tax (GST)
​Record the following transactions in Double Columns Cash Book and balance the book on 31st March, 2018:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q6
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q6

Question 7.
Enter the following transactions in the Double Column Cash Book of M/s. Gupta Store:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q7
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q7

Question 8.
Prepare Two-column Cash Book of Bimal, Lucknow from the following transactions:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q8
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q8

Question 9.
Prepare Two-column Cash Book from the following transactions of Mani, Kochi;
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q9
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q9

Question 10.
Prepare Two-column Cash Book of Vinod, Delhi from the following transactions:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q10
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q10

Question 11.
Enter the following transactions in the Cash Book of Chandrika of Chandigarh:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q11
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q11
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q11.1

Question 12.
Enter the following transactions in Two-column Cash Book of Reema, Chandigarh and find out cash and bank balances:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q12
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q12
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q12.1

Question 13.
Write the following transactions in the Cash Book of Premium Stores, Kolkata (Proprietor Amrit Kumar):
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q13
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q13

Question 14.
Record the following transactions in Two-column Cash Book of Ripple, Delhi:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q14
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q14
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q14.1

Question 15.
Enter the following transactions in Two-column Cash Book of Gaurav, Delhi:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q15
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q15.1
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q15
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q15.1

Question 16.
From the following information, prepare an Analytical Petty Cash Book:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q16
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q16

Question 17.
The following transactions took place during the week ended 28th May, 2018. How will you record them in the Petty Cash Book which was maintained with a weekly ‘float&’ of ₹ 3,000?
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q17
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q17

Question 18.
Sri R maintains a Columnar Petty Cash Book on the Imprest System. The imprest amount is ₹ 5,000. From the following information, show how his Petty Cash Book would appear for the week ended 12th September, 2017:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q18
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q18

Question 19.
With Goods and Services Tax (GST)
A Petty Cashier in a firm received ₹15,000 as the petty cash imprest on 4th June, 2017. During the week, his expenses were as follows:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q19
Write up the Analytical Petty Cash Book and draft the necessary Journal entries for the payments made.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q19
TS Grewal Accountancy Class 11 Solutions Chapter 7 Special Purpose Books I Cash Book Q19.1

 

Updated: November 3, 2019 — 12:41 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *